torsdag 17. september 2009

Hva gjør du med Oliventreet.....


..... det er tid for å ta vare på Oliventreet som har stått ute i hele sommer.
Oliventrær som står i urner/potter klarer seg fint ute på vinteren med litt hjelp.
Trekk potten under tak inntil veggen. Dekk jorden med granbar eller einer.
Først til våren kan du klippe treet om det er greiner som er brukket av snø mm.

Når du kjøper treet er det best og lurt å (kjøpe dette hos faghandler). Billig er ikke best og det er best å kjøpe så stort tre som mulig med tykkest mulig stamme og tett krone. Ta av plastpotten (innerpotten), løsne og spre røttene slik at de ikke fortsetter å vokse rundt og rundt. Dette gir treet god stabilitet og gode vekstvilkår. Gi treet mere leirejord/grov jord med sand (finner du i hagen din eller naboens). Urnen/potten må ha hull i bunnen slik av vannet renner ut. Videre må man ha minst 10 cm. lecakuler i bunnen. Lecakuler har flere funksjoner som f.eks. drenering, gi luft til røttene og den samler fuktighet som utgis etter varme i været. Gjør at ikke krukken sprekker om vinteren når vannet fryser til is!

Har du kjøpt et lite oliventre og har det inne, husk på at høsten og vinteren inne har et tørrere og varmere inneklima. Dusje bladkronen en gang daglig med lunkent vann (sunt for alle inneplanter (ikke dusje på blomstene på plantene). Vannes moderat og skal stå så kjølig som mulig. Trives ikke på gulv med varmekabler. Det er normalt for treet å gå i hvile og at det slipper blader. Skulle treet miste alle bladene er det ingen grunn til panikk. Sett det i et kjølig rom og klipp kronen ned til våren. Treet kan se dødt ut, men så lenge det er grønnfarge i grenene er det liv - og da er det håp!!

Lykke til med ditt "helårs" oliventre og les gjerne mer om Oliventrær på Wikipedia!

Gjør dine egne erfaringer, de trærne som er avbildet i interiørmagasinene er stylet for anledningen eller står i gamle trekkfulle hus, ikke norske tette hus med varmepumper (har du sett noen varmepumper i lekre danske og svenske stuer? De er dessverre både stygge og ødeleggende for plantenes inneklima.

Ha en blomstrende grønn dag i din olivenlund,

fruen


3 kommentarer:

 1. Så flott at du deler gode tips med oss... Tar i mot de med åpent sinn ..
  Tusen takk og god helg O=)

  SvarSlett
 2. Mener du dette, at et oliventre kan stå ute om vinteren i Norge? Det må da avhenge av hvor man bor, hvor bor du sånn omtrent? Har du forresten tips til hvor et slikt tre kan kjøpes fra?

  SvarSlett
 3. Hei og god 17.mai! Jeg vil også gjerne vite hvilken klimasone du er i - mitt oliventre er ca 1, 20 m nå, og ble tatt inn i vinter. Jeg bor i lun/tidlig klimasone i Trøndelag.

  SvarSlett